Veilig met uw huisdier de feestdagen door!

De feestdagen zijn elk jaar voor veel mensen iets om naar uit te kijken, een tijd van samenzijn met familie en vrienden, van lekker eten en gezelligheid in huis. Om te zorgen dat deze dagen niet alleen voor u maar ook voor uw huisdier een (veilig) feest zijn, is er een aantal dingen waar u  rekening mee kunt houden.

Eten en verwennen

Huisdieren maken steeds meer deel uit van het gezin. Dit zie je bijvoorbeeld terug tijdens koffietijd: wij een koekje, de hond ook iets lekkers. Wees echter voorzichtig met het geven van menseneten. Dit bevat vaak teveel calorieën, zout en kruiden, waar uw dier maag- en darmklachten van kan krijgen. Sommige etenswaren kunnen zelfs giftig zijn, zoals chocolade, druiven, rozijnen, macadamianoten en avocado. Ook allium soorten (bieslook, prei, uien en teveel knoflook) en xylitol in onder andere ontbijtkoek en kauwgom kunnen problemen geven. Let dus goed op wat uw dier als extraatje geeft en wat u u op tafel zet. Heeft uw huisdier iets giftigs gegeten, neem dan altijd direct contact op met de dierenarts.

Natuurlijk kunt u uw huisdier best iets extra's geven tijdens de feestdagen. Kies dan echter voor een verantwoorde snack en houd hierbij rekening met de hoeveelheid voer op die dag. Zo voorkomt u dat uw dier overgewicht krijgt en op dieet moet.

Giftige planten

Vooral rond de Kerstperiode wordt het huis versierd met planten en bomen die voor dieren een gevaar kunnen zijn. Pas op met (de naalden van) kerstbomen, kerststerren, kerstrozen, amarylis, cyclamen en hulst. Deze bevatten stoffen die schadelijk kunnen zijn voor uw huisdier. Zo kan uw dier na het eten van hulst maag-/darmklachten krijgen, veel gaan speekselen, braken, niet willen eten of diarree krijgen. Ook schudden met de kop en smakken kunnen verschijnselen zijn. Meestal gaan deze klachten binnen een dag weer over.

Laat uw dier ook geen water drinken uit de kerstboomstandaard. Dit water kan namelijk stoffen van de boom bevatten die diarree, braken en andere maag-/darmproblemen kunnen veroorzaken.

Kerstversiering

Hang geen eetbare versieringen in de boom. Deze zijn niet alleen ongezond voor uw dier, maar kunnen er ook voor zorgen dat de boom omgaat als uw dier een poging waagt het lekkers te bemachtigen. Glazen ballen in de kerstboom vormen ook een risico, uw dier kan zich hier aan verwonden als de bal stuk gaat. Ook het gebruik van metalen haakjes is niet aan te raden. Mocht uw dier per abuis een metalen haakje binnenkrijgen, dan kan dit de darmwand van uw dier doorboren met alle gevolgen van dien.

Gourmetten en tafelgrillen

Pas op met gourmetten en tafelgrillen. De teflonlaag van de plaat of pannetjes geeft bij oververhitting dampen af die schadelijk zijn voor de gezondheid van uw huisdier, vooral vogels. Zij kunnen het hier erg benauwd van krijgen en zelfs van doodgaan.

Geurkaarsen en verdampers

Beperk het gebruik van geurkaarsen en verdampers. Het reukvermogen van dieren is veel beter dan dat van ons en veel geuren zijn voor dieren (zeker katten) niet geschikt. Gebruik dan ook alleen essentiële olieën en geuren waar dieren tegen kunnen. U kunt hierbij denken aan lavendel (rustgevend) en kamille-olie ( een uitgebreid overzicht volgt z.s.m.). Let er daarbij op dat de olie 100% natuurlijk is, zonder synthetische stoffen. Oliën als basilicum, kaneel, klaver, eucalyptus, limoengras/citrus, oregano, zwarte peper, pepermunt, tea tree, tijm en wintergreen kunt u, zeker bij katten, beter mijden.

Mocht u een verdamper willen gebruiken, vul deze dan met voldoende water en maximaal 1 druppel van de essentiële olie. Begin ook met een korte tijdsduur van 15 minuten. Observeer de reacties van uw huisdier en reageer daarop. Zorg er bovendien voor dat uw dier de mogelijkheid heeft om de ruimte waar de diffuser staat, te verlaten. Zo kan het zelf bepalen wanneer het genoeg is.

 

Overig

Let op losliggende snoeren van onder andere kerstboomverlichting. Vooral pups, kittens, loslopende konijnen en knaagdieren kunnen het leuk vinden hierop te knagen, met alle gevolgen van dien. Heeft u graag kaarsen, de open haard of een sfeerkachel aan, zorg er dan voor dat uw dier zich daar niet aan kan branden.

© 2018 - 2024 Djairo's Nature | sitemap | rss