Bij gezonde dieren is de keuze qua voer heel uitgebreid. Afhankelijk van uw wensen, de smaak van het dier en uw budget kunnen diverse soorten voeding worden aangeboden. Voor honden en katten kan dit variëren van brokken en blik tot kant-en-klaar vers vlees en hele prooidieren. Bij vogels en knaagdieren bepaalt ondere andere het soort dier (bijvoorbeeld konijn of rat/kanarie of papegaai) wat de voedingsbehoefte van het dier is.
Hond en kat
Brokken
Brokken zijn er in meerdere varianten: geëxtrudeerd, geëxpandeerd of geperst.
Geëxtrudeerde en geëxpandeerde worden ook wel krokante brokken genoemd. Deze soort brokken wordt bij hogere temperaturen (rond de 100 °C afhankelijk van het merk) geproduceerd. Door de hogere temperatuur worden de granen grotendeels gaar gemaakt en daarmee ontsloten. Tevens wordt er onder druk vocht toegevoegd aan de brok. Vervolgens wordt het grondstofmengsel van eventuele granen, vlees(-meel) en andere producten via een extruder tot een brok gevormd. Zodra de brok uit de extruder komt, valt de druk weg waardoor de brok min of meer wordt opgeblazen. Hierdoor krijgt de brok zijn krokante structuur en zijn stevige bite. Vervolgens worden er als laatste nog oliën en vetten toegevoegd, waardoor onnodige verwarming van deze producten wordt voorkomen.
Bij geperste brokken wordt het grondstofmengsel bij een lagere temperatuur (ca 75°C) door een vormplaat geperst. Doordat de grondstoffen op lagere temperaturen worden verwarmd, blijven deze beter behouden. Voor een optimaal verteringsproces van de koolhydraten is het wel belangrijk dat de granen zijn voorgegaard.
Persbrokken zijn geconcentreerder dan krokante brokken en bevatten daardoor per brok meer voedingswaarde. Van persbrokken hoeft dan ook verhoudingsgewijs minder te worden gevoerd dan van krokante brokken.
Bij een persbrok zijn alle voedingsstoffen bij elkaar geperst waardoor deze soort brok geen lucht meer bevat. Dit in tegenstelling tot de krokante brok die vol luchtbelletjes zit. Dit verschil heeft gevolgen voor het verteringsproces. De geperste brok valt langzaam in de maag uiteen, waardoor de maag minder wordt belast, de brok door veel dieren beter wordt verteerd en voedingsstoffen vaak beter worden opgenomen. Doordat de persbrok de maag minder belast, is deze zeer geschikt voor actieve en sporthonden. De krokante brok neemt in de maag eerst maagsappen op, waardoor de brok uitzet en pas later uit elkaar valt. Welke soort brok voor uw dier het beste is, is een kwestie van uitproberen.
Hoeveelheid brokken
In principe geeft de fabrikant op de verpakking van de zak brokken aan hoeveel uw hond of kat ervan zou mogen. Dit is echter een richtlijn. Afhankelijk van de soort brok, de leeftijd van uw dier, het energieverbruik en de mate waarin de brok verteerd wordt, kan uw dier hier voldoende aan hebben, of juist meer of minder nodig hebben.
Wij raden u dan ook aan om in eerste instantie de richtlijn van de fabrikant aan te houden en daarna te gaan voeren op het oog. Hierbij kunt u de lijn van uw dier als controlepunt aanhouden: het meest optimale is als u de ribben wel kunt voelen, maar niet zien en als uw dier een klein beetje een taille heeft. Daarnaast is de hoeveelheid ontlasting en de consistentie ervan een goede richtlijn.
Vers vlees
De hoeveelheid vlees die u per dag aan uw hond of kat kan geven, kan per merk verschillen. Ook hiervoor geldt dat de hoeveelheid die door de fabrikant wordt aangegeven, een richtlijn is en dat u daarnaast op het oog gaat voeren.
De meeste vers vlees merken houden voor een volwassen hond 20 à 30 gram per kilogram lichaamsgewicht per dag aan. Voor een pup varieert dit tussen 30 en 60 gram per kilogram lichaamsgewicht per dag. Dit houdt in dat een volwassen hond van bijvoorbeeld 10 kilo ca 200 a 300 gram vlees per dag nodig heeft. Voor een pup van 10 kilo zou dit variëren tussen de 300 en 600 gram per dag.
Voor een kat kunt u uitgaan van 30 à 40 gram per kilogram lichaamsgewicht per dag; voor kittens geldt 60 à 80 gram per kilogram lichaamsgewicht per dag.
Indien gewenst, kunnen wij voor u een voedingsschema opstellen.
Combinatie brokken en vers vlees
Hoewel de meningen erg verdeeld zijn of brokken en vlees gecombineerd kunnen worden, is de keuze hiervoor naar onze mening heel erg afhankelijk van uw dier. Sommige honden en katten zijn echte vleeseters en kunnen geen brokken verdragen; andere willen juist alleen brokken en halen hun neus op voor vlees.
Een groot aantal honden en katten schakelt moeiteloos om qua voeding; zij zouden dagelijks brokken en vers vlees kunnen eten. We raden echter aan om brokken en vlees niet tijdens dezelfde maaltijd te geven. Probeer in dat geval bij voorkeur 8 uur tussen de brok- en vleesmaaltijd aan te houden, zodat het maag-/darmstelsel voldoende tijd heeft om de maaltijd te verwerken. Bij pups adviseren we om de maaltijden zo min mogelijk af te wisselen per dag, dus bijvoorbeeld wel een aantal maaltijden brok achter elkaar en dan vers vlees, en niet brok - vers vlees - brok.
Overstap naar andere voeding
Mocht u op ander voer willen overstappen, dan hangt het van uw dier af of u dit in 1 keer kunt doen of uw dier juist langzaam moet laten wennen aan het nieuwe voer. Voor meer informatie hierover, kunt u u contact met ons opnemen.