VOEDINGSADVIEZEN HOND/KAT

Djairo's Nature is verkooppunt van diverse merken natuurlijk honden- en kattenvoer, zowel brokken als vers vlees. U kunt bij ons terecht voor voeding voor zowel uw gezonde dier als voor uw dier met gezondheidsproblemen, zoals allergieen, huid- en darmklachten. Aangezien elk dier zijn/haar eigen behoeften heeft, bieden wij u zowel algemene voedingsadviezen als voedingsadvies op maat waarbij rekening wordt gehouden met uw wensen, eventuele gezondheidsklachten en de smaak van uw dier.

Voedingsadvies algemeen

Bij gezonde honden en katten is de keuze qua voer heel uitgebreid. Afhankelijk van uw wensen, de smaak van het dier en uw budget kunnen diverse soorten voeding worden aangeboden, varierend van brokken en blik tot kant-en-klaar vers vlees en hele prooidieren. 

 

Brokken

In principe geeft de fabrikant op de verpakking van de zak brokken aan hoeveel uw hond of kat ervan zou mogen. Dit is echter een richtlijn. Afhankelijk van de soort brok, de leeftijd van uw dier, het energieverbruik en de mate waarin de brok verteerd wordt, kan uw dier hier voldoende aan hebben, of juist meer of minder nodig hebben.

Wij raden u dan ook aan om in eerste instantie de richtlijn van de fabrikant aan te houden en daarna te gaan voeren op het oog. Hierbij kunt u de lijn van uw dier als controlepunt aanhouden: het meest optimale is als u de ribben wel kan voelen, maar niet zien en als uw dier een klein beetje een taille heeft.

 

Vers vlees

De hoeveelheid vlees die u per dag aan uw hond of kat kan geven, kan per merk verschillen. Ook hiervoor geldt dat het een richtlijn is en dat u daarnaast op het oog gaat voeren.

De meeste vers vlees merken houden voor een volwassen hond 20 à 30 gram per kilogram lichaamsgewicht per dag aan. Voor een pup varieert dit tussen 30 en 60 gram per kilogram lichaamsgewicht per dag.

Dit houdt in dat een volwassen hond van bijvoorbeeld 10 kilo ca 200 a 300 gram vlees per dag nodig heeft. Voor een pup van 10 kilo zou dit varieren tussen de 300 en 600 gram per dag.

 

Voor een kat kunt u uitgaan van 30 à 40 gram per kilogram lichaamsgewicht per dag; voor kittens geldt 60 à 80 gram per kilogram lichaamsgewicht per dag.

Indien gewenst, kunnen wij voor u een voedingsschema opstellen.

 

Combinatie brokken en vers vlees

Hoewel de meningen erg verdeeld zijn of brokken en vlees gecombineerd kunnen worden, is de keuze hiervoor naar onze mening heel erg afhankelijk van uw dier. Sommige honden en katten zijn echte vleeseters en kunnen geen brokken verdragen;

 

 

andere eten juist liever een brok en willen niets weten van vlees. De meeste honden en katten zijn tevreden met zowel brok als vers vlees.

Hoe u dit combineert, is afhankelijk van hoe uw dier op de combinatie reageert. U kunt ervoor kiezen om enkele dagen alleen vlees en enkele dagen alleen brok te geven. Dit is vooral voor honden en katten die moeite hebben met de omschakeling op andere voeding, een goede optie.

Andere honden en katten schakelen moeiteloos om qua voeding;  zij zouden  dagelijks brokken en vers vlees kunnen eten, maar bij voorkeur niet gemengd.  Probeer in dat geval bij voorkeur 8 uur tussen de brok- en vleesmaaltijd aan te houden, zodat het maag-/darmstelsel voldoende tijd heeft om de maaltijd te verwerken. Bij pups adviseren we om de maaltijden zo min mogelijk af te wisselen per dag, dus bijvoorbeeld wel een aantal maaltijden brok achter elkaar en dan vers vlees, en niet brok  - vers vlees - brok.

  

Voedingsadvies op maat

Bij dieren met allergieen, huid-, oor- en/of maag-/darmproblemen kan het aanbieden van andere voeding een eerste stap op weg zijn naar genezing. Het is echter soms een hele zoektocht om de juiste voeding te vinden.

Samen met u (en eventueel in samenspraak met uw dierenarts) zoeken wij de best passende voeding voor uw dier. Dit doen wij op basis van de door u verstrekte informatie, uw wensen, onze kennis en ervaring. Hierbij voorzien wij u van zoveel mogelijk informatie wat betreft de voeding en mogelijke reacties bij uw dier (zoals het ontgiften). Mocht u daarna nog vragen hebben, dan beantwoorden wij die graag. 

 

Doormeten voeding

Om u bij de keuze voor het juiste voer nog beter van dienst te kunnen zijn, is het nu ook mogelijk de voeding te laten doormeten binnen onze praktijk Balance by Nature.

Met behulp van de connectie-sensor kunnen we heel snel uittesten of een bepaalde voeding al dan niet geschikt is voor uw dier. Niet alleen voeding, maar ook voedingssupplementen, vitamines en mineralen kunnen zo heel gericht worden uitgetest. Dit scheelt de nodige eliminatiedieten en daarmee tijd en de onzekerheid of uw dier het betreffende voer kan verdragen. Bij de praktijkinformatie kunt u meer lezen over het testen met de connectie sensor.

© Copyright Djairo's Nature 2016.