Natuurvoeding … natuurlijk!

 

Voeding is de basis voor een goede gezondheid. Dit geldt niet alleen voor mensen, maar ook voor dieren. Een gezonde en uitgebalanceerde voeding bevordert de gezondheid en zorgt onder andere voor een goede weerstand. Ongezonde of verkeerde voeding kan daarentegen leiden tot allerlei functiestoornissen van het lichaam, met soms ernstige ziektes als gevolg.

 

Maar welke voeding is nu gezond en welke niet? Om dat te bepalen, moeten we eigenlijk terug naar de voorouders van onze honden en katten, namelijk de wolf en de wilde kat. Hieronder wordt voornamelijk ingegaan op de natuurlijke voeding van de wolf en de hond, maar veel hiervan is ook van toepassing op katten.

 

Wolven eten zoveel mogelijk vers of redelijk vers. In de winter eten ze wat grotere prooien die vaak met behulp van andere wolven worden gevangen. Als eerste verorberen ze de pens, darmen en organen van hun prooidier. Onderhuids vet is ook favoriet. Later komen de spieren (vlees) aan bod, dat vaak als een toetje van het bot gekauwd wordt. 

's Zomers leven ze vaak van kleinere prooien (muizen, prairiehondjes, vogels, vissen, insecten, kikkers, e.d.). Deze worden met huid en haar opgegeten. Gras, planten, vruchten en bessen worden ook gegeten.

Via de darminhoud van het prooidier krijgen ze ook (voorgeweekt) plantaardig materiaal binnen.

De hoeveelheid voer kan enorm variëren. De ene keer eet een wolf grote hoeveelheden (soms wel tot 9 kilo), terwijl de andere keer dagenlang gevast wordt. Er is ook geen verschil in voeding voor wolven van verschillende leeftijden. Oudere wolven eten gewoon minder terwijl groeiende dieren juist meer eten.

De ingrediënten voor het voer kunnen dus zeer gevarieerd zijn en afwisseling is voor een wolf noodzakelijk om bepaalde tekorten te voorkomen.

 

Als we dit terugleiden naar onze huishond en -kat, kunnen we vaststellen dat de voeding van een hond en kat hoort te bestaan uit een zeer complexe samenstelling van voedingsstoffen. Gelet dient te worden op:

·  de juiste hoeveelheden voedingsstoffen, waaronder eiwitten, koolhydraten en vetten;

·  gebruik van hoogwaardige natuurlijke grondstoffen;

·  een hoge verteerbaarheid van de voeding;

·  gebruik van natuurlijke anti-oxidanten, zoals vitamine C en E;

·  een uitgebalanceerde vitaminen-, mineralen- en spoorelementensamenstelling.

Granen en chemische toevoegingen als geur-, kleur- en smaakstoffen horen niet in dit rijtje thuis. Helaas maken veel voerfabrikanten hier wel veelvuldig gebruik van bij de productie van hun brokken, met alle gevolgen van dien. Als u de verpakking van brokken bekijkt, kunt u bij de samenstelling van de brok zien van welke grondstoffen de brok is gemaakt.

 

Het product dat als eerste wordt vermeld, is de grondstof waarvan het meeste in de brok aanwezig is. Het zal u verbazen hoeveel brokken voornamelijk uit graanproducten en rijst bestaan.

 

Granen worden voornamelijk gebruikt als vulmiddel en hebben voor uw hond of kat geen toegevoegde waarde. Granen in honden- en kattenvoer kunnen zelfs schadelijk zijn doordat ze de werking van natuurlijke vitaminen en mineralen tegengaan. Daarnaast kan het geven van graanproducten leiden tot wisselende en vaak hoge bloedsuikerspiegels, wat uiteindelijk suikerziekte tot gevolg kan hebben.

 

Ook chemische toevoegingen als geur-, kleur- en smaakstoffen blijken vaak de oorzaak te zijn van gezondheidsproblemen bij onze dieren. Chemische anti-oxidanten worden in veel droogvoer, blikvoer en allerlei snacks gebruikt om de houdbaarheid te verlengen.

Deze middelen zijn goedkoper dan natuurlijke anti-oxidanten en maken het voor fabrikanten mogelijk om veel te produceren als de grondstofprijzen laag zijn. Voorbeelden van chemische anti-oxidanten zijn: BHT (butylhydroxytolueen, E321), BHA (butylhydroxyanisol, E320) en etoxyquine (E324).

 

Meerdere onderzoeken hebben al bewezen dat etoxyquine schadelijk en de oorzaak is van diverse aandoeningen van dieren en mensen, waaronder verschillende soorten kanker, lever- en nierfunctiestoornissen.

Inmiddels is het gebruik van dit middel verboden voor menselijke consumptie en in Australië is het al verboden voor gebruik in diervoeders.

Vaak worden chemische toevoegingen bewust niet of onder het mom van " in de EG toegestane anti-oxidanten" of E-nummers op de verpakking vermeld.

 

Vitamines, mineralen en sporenelementen

Daarnaast is de aanwezigheid van noodzakelijke vitaminen, mineralen en spoorelementen in de juiste verhouding van groot belang voor een goede gezondheid van uw hond of kat. Gebrek hieraan kan bijvoorbeeld leiden tot:

 • vitamine A: acne, wratten, overgevoeligheid voor licht, meer vatbaar voor infecties en allergieën;
 • vitamine B2: staar, blindvliesontsteking en bloedarmoede, groeistoornissen;
 • vitamine B6: diarree, roos, hart- en vaatziekten, zenuwkwalen, huidaandoeningen;
 • vitamine E: lever- en nierbeschadigingen, spierverzwakking, te vroeg geboren jongen;
 • calcium: botontkalking, botverweking;
 • chroom: eerder kans op diabetes en arteriosclerose;
 • magnesium: nerveus en hartaandoeningen;
 • zink: aderverkalking.

Geconcludeerd kan worden dat een gezonde, en bovenal natuurlijke voeding van groot belang is voor een gezond leven van uw hond en/of kat. Het zorgt voor een goede weerstand en voorkomt allerlei aandoeningen. Of u nu brokken, vers vlees of blikvoer wilt geven, probeer de voeding zo natuurlijk mogelijk te houden.

 

Het kan zijn dat u twijfelt of u brokken of vers vlees wilt geven aan uw hond of kat. Hoewel vers vlees soms duurder is dan brokken en extra diepvriesruimte vereist, kent het toch enkele voordelen ten opzichte van brokken die we u niet willen onthouden. Dieren die vers voer eten in plaats van brokken

 • hebben geen mond- of vachtgeur;
 • zijn slanker en bespierder;
 • produceren minder ontlasting, die bovendien harder en donkerder is;
 • groeien minder snel, maar wel gelijkmatiger (let op calcium-fosfor verhouding in vlees);
 • zijn later uitgegroeid en hebben geen of minder last van groeipijnen;
 • zijn minder artrose gevoelig;
 • hebben geen of minder last van vlooien;
 • hebben minder vaak huidproblemen; 
 • zijn levendig en hebben zin in alles.

© Copyright Djairo's Nature 2016.